duminică, 24 ianuarie 2016

Să încrucișăm brațele pentru un piept mai bun!


Fluturările la cabluri încrucișate reprezintă, de obicei, ultimul exercițiu din antrenamentul pieptului, precedînd execiții grele, de bază, precum împinsul orizontal din culcat sau înclinat. Și, precum la toate exercițiile, există unele avantaje și dezavantaje, dar și cîteva mituri asociate.


     Avantajul principal al fluturărilor la cabluri încrucișate este că nu avem nevoie de bancă. Scapula, osul care leagă humerusul de claviculă, se poate mișca mai natural, nu mai este țintuit ca la împinsul din culcat. Astfel, mușchii implicați se mișcă într-o manieră mai sincronizată. Libertatea mai mare dată scapulei îi permite să se miște înspre spate și ambele scapule să se apropie. Asta poate reduce stresul asupra articulației umărului, dar numai dacă nu forțăm printr-o cursă mai lungă a mișcării, mai ales în poziția de întindere maximă. Acest lucru poate apărea mai des la fluturările cu gantere din culcat dar, chiar dacă mai rar, și la fluturările la cabluri încrucișate.
     Alt avantaj al acestui exercițiu îl prezintă abilitatea de a ne putea așeza corpul în poziții și unghiuri diferite. Asta ne va permite să găsim o poziție mai confortabilă pentru umeri, precum și stimularea diferitelor porțiuni ale pieptului.
     Cablurile pot fi atașate la scripeții de jos sau la diferite înălțimi dacă aparatul permite culisarea scripeților.

     Există totuși și câteva dezavantaje la fluturările la cabluri încrucișate, care limitează popularitatea acestui exercițiu. Este dificil să putem manevra greutăți mari, trebuie să stabilizăm corpul, mai ales partea superioară în timp ce cablurile ne trag în sus și înapoi.
Chiar dacă mișcarea la acest exercițiu este mai naturală pentru umeri, sunt mulți care nu o pot tolera datorită durerilor. Acestea apar dacă am avut probleme anterioare la umeri. Dacă ligamentele și cartilagiile ne sunt afectate pot apărea dureri și la acest exercițiu.
     Cursa la flututurările de cabluri încrucișate poate fi modificată semnificativ pentru cei care au dureri cronice la umeri. Se ajustează înălțimea scripeților la nivelul umerilor și executăm exercițiul doar cu un singur braț. Se apucă mînerul și se poziționează corpul astfel încît la start brațul să fie paralel cu solul și în lateralul corpului. Mânerul, cotul și umerii trebuie să fie pe aceeași linie. Asta e poziție de start. De aici, se trage mânerul până ajunge în dreptul celuilalt umăr, păstrînd brațul paralel cu solul. Prin nepermiterea brațului, deci și a umărului, să se miște înspre spate (practic nu există forță care să-l tragă în spate), se poate reduce sau chiar elimina stresul și durerea pe articulația umărului și totuși putem lucra pectoralii.
   
     Mulți fac acest exercițiu crezînd că vor obține striații pe pectorali. Din nou, acest lucru este un mit, lucrul la o grupă musculară nu va duce la topirea grăsimii de pe acea zonă.
     Vom utiliza o greutate pe care o putem controla și valorifica avantajele folosirii diferitelor unghiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu